huismijt huisstofmijt

De Huisstofmijt    

Huisstofmijten (huismijt) zijn microscopisch kleine spinachtige beestjes van ongeveer 0,3mm en zijn met het blote oog niet te zien. Er passen 300-400 huisstofmijten op een luciferkop. Ze zijn in elk huishouden aanwezig maar vooral in je matras waar tot wel twee miljoen huisstofmijten kunnen voorkomen.


 

 

De voeding van de huisstofmijt

Onze huidschilfers maar ook die van onze huisdieren zijn de essentiële voedingsbron voor huisstofmijt. Je verliest ongeveer 1,5 gram huidschilfers per dag, wat neerkomt op een halve kilo per jaar. Vooral in bed verliezen we de meeste huidschilfers. Onze transpiratie houdt de matras omgeving vochtig, precies zoals huisstofmijten het graag hebben.

 

De ideale leefomgeving van de huismijt

Tot aan de 20e eeuw sliepen mensen op strozakken waarvan de vulling tot wel 4 maal per jaar vernieuwd werd. De zak werd gewassen en doordat de slaapkamer geen verwarming had waren er geen ideale leefomstandigheden voor de huisstofmijt. Tegenwoordig bieden onze huizen de huisstofmijt optimale leefomstandigheden, namelijk een temperatuur tussen de 16 en 25 graden en een relatieve luchtvochtigheid tussen de 60%-80%. Omdat ze plotselinge veranderingen van temperatuur, vochtigheid en licht schuwen, verschuilen ze zich in matrassen. Hierdoor wordt er een bufferzone gevormd tussen hun schuilplaats en de buitenwereld.

 

Voedsel

Daarnaast is de matras ook de plek waar hun favoriete voedsel zich in overvloed bevindt, namelijk huidschilfers. Kortom de matrassen waar jij en je gezin elke avond op slapen vormen de perfecte condities voor een weelderige populatie huisstofmijten. Natuurlijk komen huisstofmijten niet alleen in matrassen voor, maar ook in tapijt, gordijnen, bankstellen en zelfs op parketvloeren. Het verschil is echter dat je niet een 3e van je leven intensief lichamelijk contact hiermee hebt en dat de concentratie huisstofmijten veel geringer is dan in je matras, waar je wel een 3e van je leven op doorbrengt.

 

Natuurlijke vijanden

De huisstofmijt had vroeger slechts 1 natuurlijke vijand, namelijk de 10 keer grotere roofmijt. Deze komt echter tegenwoordig niet meer voor. Andere natuurlijke vijanden zijn niet bekend.

 

Vermenigvuldiging van de huismijt

De huisstofmijt leeft ongeveer 2 tot 4 maanden. De vrouwtjes leggen in hun leven ca. 800 eitjes en zorgen zo voor een explosieve groei van de populatie.

 

Huisstofmijt uitwerpselen in je matras

Huisstofmijten veroorzaken zelf geen allergische reacties. Tijdens hun leven produceren huisstofmijten echter 200 maal hun eigen gewicht aan uitwerpselen.  Deze ademt u als stofdeeltjes in. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit allergische reacties kan veroorzaken. De uitwerpselen zien er uit als kleine ronde keuteltjes. Deze partikels zijn te groot om door te dringen tot de kleine takjes van de longen. Maar als de uitwerpselen uiteenvallen, zijn ze zo klein dat ze kunnen doordringen tot in je longblaasjes waar ze een allergische reactie kunnen veroorzaken. Onze huid, neus, mond en ogen zijn tijdens onze slaap in zeer nauw contact met de matras die vervuild is met schadelijke allergene huisstofmijt uitwerpselen en die door de bewegingen op de matras vrijkomen.

 

De symptomen

Huisstofmijten zijn 1 van de belangrijkste veroorzakers van allergieën. De symptomen kunnen zijn: benauwdheid, piepende ademhaling, verstopte neus, eczeem, jeuk, hoesten, niesbuien, tranende en jeukende ogen. Allergische reacties komen vaker voor bij kinderen en jongeren. Kinderen hebben over het algemeen lagere weerstand tegen virussen en huisstofmijt uitwerpselen.

 

Ongeveer 30% van alle kinderen heeft last van huisstofmijt allergie en eczeem.

 

Kindermatrassen

Kindermatrassen kunnen extreem vervuild zijn, omdat deze vaak gekregen of geërfd zijn. De matrasjes worden opnieuw gebruikt door het tweede of derde kind in het gezin. Het uitspugen van babyvoeding en het doorlekken van luiers zorgt voor voeding voor de huisstofmijten. Een andere belangrijke factor is dat kinderkamers over het algemeen een hogere temperatuur hebben, dan de overige slaapkamers in huis.

Allergie veroorzaakt door huisstofmijt

Langdurige blootstelling aan huisstofmijt uitwerpselen kan er op een dag voor zorgen dat je plotseling allergisch wordt. Een allergie bouwt zich langzaam op. Dit kan zelfs op latere leeftijd nog gebeuren. De allergie tegen huisstofmijt zal dan levenslang blijven bestaan. Ook al ben je niet allergisch voor huisstofmijt, dan is het toch belangrijk dat je overmatige aanraking hiermee voorkomt.

 

Symptomen van allergieën:

 • Verstopte neus
 • Eczeem
 • Tranende ogen
 • Jeukende huid
 • Piepende ademhaling
 • Hoesten vooral 's nachts
 • Voorhoofdsholte ontsteking
 • Hoofdpijn
 • Benauwdheid
 • Niezen
 • Hooikoorts
 • Snurken
 • Droge mond

 

Schoon bed 

Wellicht heb je geen van deze symptomen, of ben je niet allergisch, maar slaap je net als ieder ander graag in een hygiënisch schoon bed.

 

Andere bedgenoten zijn:

 

Bacteriën en virussen

Deze kunnen infecties, koorts en andere symptomen veroorzaken. Sommige typen virussen zijn de afgelopen decennia agressiever geworden en velen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

 

Verscheidene schimmelsoorten

Deze zijn voor het blote oog niet zichtbaar. Sommige van deze sporen kunnen ernstige allergische reacties veroorzaken.

 

Huidschilfers

Je verliest ongeveer 1,5 gram huidschilfers per dag, wat neerkomt op een halve kilo per jaar. Een groot gedeelte hiervan verdwijnt in de matras en zorgt voor een weelderige groei van bacteriën wat een onaangename geur veroorzaakt. De typische slaapkamergeur.

 

Andere stoffen

Opgedroogde urine resten, honden- of kattenpis, zout en eiwitten van transpiratie en andere vloeistoffen.

 

Stof

Tot wel 200 gram in een 1 persoonsmatras. Het bestaat uit een mengsel van organische en anorganische deeltjes.

 

 

 

stofzuigen matras

 

Kloppen en zuigen

De mattenklopper helpt niet, terwijl een gewone stofzuiger de huisstofmijten helaas ook niet doodt en verwijdert.


 

Oplossing

 

De beste oplossing is om je matras professioneel te laten reinigen. Wij reinigen je matras op locatie, zonder het gebruik van chemicaliën. Na de reiniging is je matras hygiënisch schoon en ontdaan van huisstofmijt, huismijt uitwerpselen, bacteriën en schimmels. De matras ruikt na het insprayen met matrasspray weer heerlijk fris.