Dodelijk ecosysteem in je hoofdkussen

 

Je favoriete kussen bevat een geheel ecosysteem van weerzinwekkende insecten en mogelijk gevaarlijke schimmels, wijst nieuw onderzoek uit. Onderzoekers hebben ontdekt dat het gemiddelde kussen meer dan een miljoen schimmelsporen bevat. Dat is enkele duizenden sporen voor elke milligram materiaal.

 

Onderzoek

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat er in kussens en overig beddengoed huismijt huist. Dit zijn microscopisch kleine spinachtige wezentjes, deze beestjes voeden zich met de schilfers van de menselijke huid. “We weten dat kussens worden bewoond door de huisstofmijt, die schimmels eet. Een van de theorieën luidt dat de schimmels weer de uitwerpselen van de huisstofmijt gebruiken als voornaamste bron van stikstof en voeding (samen met menselijke huidschilfers)”  vertelt onderzoeksleider Ashley Woodcock van de universiteit van Manchester. “Er is daarom wellicht een ‘miniatuur ecosysteem’ aan het werk in onze hoofdkussens”.

 

Alle kussens

Woodcock en haar collega’s bestudeerden veren- en synthetische kussens, die anderhalf tot 20 jaar waren gebruikt.  De meest voorkomende schimmelsoort “Aspergillus Fumigatus”, die waarschijnlijk ook ziekten veroorzaakt, volgens onderzoekers.  In feite is het de belangrijkste infectieoorzaak bij patiënten die overlijden door leukemie en beenmergtransplantaties.

  

Anti allergie dekbed en hoofdkussen

MatrasCleaner-Haaglanden kan behalve je matrassen ook je kussens behandelen met de matrasreiniging machine. Hierbij worden de schimmels en virussen gedood. Toch blijft het verstandig je hoofdkussen regelmatig te vervangen. (om de twee jaar wordt aanbevolen). Via de webshop www.woonleefslaap.nl kan MatrasCleaner-Haaglanden je van dienst zijn bij de aanschaf van een nieuw (anti allergisch) dekbed of hoofdkussen. Bezoek de site, je vindt er tal van wetenswaardigheden over een gezonde nachtrust.

 

 

Astma

Schimmel kan astma verergeren. Een van de conclusies is dat synthetische kussens meer schimmels bevatten. Andere ontdekte schimmelsoorten komen normaal ook voor in brood en douches. De details worden beschreven in het tijdschrift  Allergy (Allergie). Het onderzoek is niet de eerste keer dat dit probleem naar voren komt.

 

Onderzoek uit 2000, uitgevoerd door het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), “Nationaal Instituut van wetenschap voor Omgevingsgezondheid”  had als conclusie, dat 22 miljoen Amerikaanse huizen beddengoed hebben met huisstofmijt allergeen concentraties die hoger zijn dan het niveau waarvan men denkt dat het astma symptomen oproept.

  

Wat kun je er tegen doen?

Het is kenmerkend, dat ziekenhuizen plastic om kussens doen, maar als patiënten naar huis gaan, vaak met een verzwakt immuun systeem, kunnen hun eigen kussens een infectiegevaar vormen, volgens onderzoekers. “Deze nieuwe bevindingen zijn wellicht van zeer groot belang voor mensen met allergische longziekten en beschadigde immuunsystemen, vooral voor degenen die vanuit het ziekenhuis naar huis worden gestuurd”, zei Geoffrey Scott, voorzitter van het Fungal Research Trust.